Beeldhouwers

Biografie

Het credo ‘Beeldhouwkunst is architectuur, architectuur is beeldhouwkunst’ is het uitgangspunt in het werk. Van Eddy Roos. Dit was ook het credo van één van zijn illustere voorgangers: de beeldhouwer Jan Bronner (1881-1972). Daarmee sluit Roos aan bij een ontwikkeling binnen de Nederlandse beeldhouwkunst die omschreven wordt als figuratieve abstractie.

Aanvankelijk werd Roos gegrepen door het kubisme, maar door zijn hang naar realisme en klassieke schoonheid liep hij stuk op de abstracte vormen. De motieven van de dans en de studies met twee vrouwelijke figuren waarmee ooit Rodin geëxperimenteerd had – maar die bij hem geen nadere uitwerking hadden gekregen- bleken voor Eddy Roos een welkom, braakliggend terrein om mee door te gaan. Aan het ontstaan van de grote beelden gaan talloze tekensessies naar model vooraf. Deze modellen bewogen vervolgens op door Roos zelfgekozen muziek. Dat is bijvoorbeeld muziek van Bach, maar evengoed muziek van deze tijd, zoals die van de componist Wim Zwaag wordt gebruikt. Het zijn juist die bewegingen die Roos wil vastleggen in expressieve tekeningen.

Zijn werk is vertegenwoordigd op de Tefaf, in Maastricht en op beurzen in Parijs, Brussel en Londen.. Het Drents Museum in Assen organiseerde in 2009 een overzichtstentoonstelling van zijn oeuvre. Werk van Eddy Roos is opgenomen in de collecties van het Singer Museum te Laren, Museum Beelden aan Zee in Scheveningen en de beeldentuin van het kasteel ‘De Havixhorst’ in de Wijk.

Van juli tot september is de borg Verhildersum in het Groningse Leens met zijn beelden te bezoeken. In Uithuizen op de dijk bij de Waddenzee in het ‘Museum Eddy Roos’ is zijn atelier te bezichtigen.

Kunstwerken van deze kunstenaar zijn te koop via A-quadraat. Wij houden een beperkt aantal werken in stock.